Aquests dies d’estar a casa ens enfrontem a moltes hores per davant i a diferents estats d’ànim que van aflorant sense demanar permís. Alguns ens aclaparen i d’altres ens reconforten. No ens havíem trobat abans en una situació com aquesta i tots estem aprenent sobre la marxa.

Les hores buides, o plenes -segons el punt de vista del qui les viu-, m’han dut a fer un exercici de forma intuïtiva en el meu bloc de notes. Estava escrivint reflexions al voltant de l’agraïment, ja que a estones m’agrada prendre consciència d’allò positiu que m’acompanya. De cop he necessitat passar de la paraula al dibuix simbòlic, al pensament visual. No és d’estranyar, ho porto a l’ADN, però des que estic confinada no havia sorgit el desig de posar-ho en joc. I així és com he dibuixat les meves cartes d’agraïment des d’aquest confinament. Ha estat divertit, alliberador i quan les he vist m’he sentit reconfortada.

Us comparteixo aquest petit exercici de pensament visual per si en alguna estona ho voleu dur a la pràctica, tant si esteu sols com acompanyats.

Dibuixem les cartes

Com sempre que treballem amb el pensament visual, et demano que et posis en actitud de joc, que et permetis dibuixar allò que surti tal com surti. Tots tenim el nostre pensador visual a dins i aquest necessita que el deixem jugar, sense judicis.

Necessitaràs retoladors o llapis de colors, el que tinguis per casa. També una cartolina o bé paper blanc.

Comencem!

  • Dibuixa 6 rectangles verticals que representin cartes en un full de paper o cartolina. T’animo que vagis més enllà i retallis els 6 rectangles per tal de tenir físicament les 6 cartes.
  • Pensa ara en el teu dia a dia confinat a casa, i molt específicament pensa en aquells moments bons que hi estàs vivint. Quins són aquells elements que et fan passar millor aquests dies? Poden ser persones, objectes, actituds, recursos o qualsevol cosa que et vingui al cap. Pensa en les 6 coses que més t’estan ajudant, les 6 cartes d’agraïment per transitar el moment present. Van sortint?
  • Quan els vagis tenint pensa en un dibuix que pugui il·lustrar cada concepte i fes-lo amb els colors que més t’agradin. A cada carta, doncs, escriurem el concepte amb lletres clares i també farem un dibuix que el representi. Si et ve de gust també pots incloure-hi elements decoratius, marcs o el que t’ajudi que quedi més bonic.
  • Ja les tens? N’has tret 6? Els primers potser surten més fàcilment i per definir els dos últims potser cal explorar una mica més cap endins. Una cosa que pot ajudar és comentar amb els qui t’acompanyen aquests dies (tant si estan a casa amb tu com en una altra casa) per si ells veuen algun recurs que estàs utilitzant i que és invisible als teus ulls.
  • Posa les 6 cartes de costat i mira aquests fantàstics recursos que tens i que avui t’estan ajudant a viure millor aquest moment. Ep! Si veus que amb 6 cartes no en tens prou afegeix-ne tantes com necessitis. Pots fer-ho avui o un altre dia que et descobreixis agraint alguna petita o gran cosa del teu dia a dia.
  • Què sents quan les mires? Pensa en paraules o idees que derivin de cada idea principal. Agafa una carta que per exemple es digui “creativitat” i fes una pluja d’idees o situacions d’aquests dies que sorgeixin d’aquí; per exemple, en el meu cas: dibuixar i fer collage, cuinar, dissenyar noves propostes i projectes, fer mandales, crear històries per als meus nebots, etc… Estira del fil tant com vulguis.

Pots compartir les teves cartes amb els qui t’acompanyen a casa i conversar tot comentant-les o també els pots fer una fotografia i enviar-les a algú amb qui vulguis conversar dibuixadament.

Si estàs compartint aquests dies en família, et proposo que trobeu algun moment per compartir les vostres cartes, com si féssiu una partida. Cadascú  treu una carta i l’explica, i els altres juguen a estirar del fil de la carta i posen alguna carta seva que hi pugui tenir relació. Aaah, i si vols pots deixar les cartes en algun lloc ben visible; les meves ho estaran, per si en algun moment necessites anar a buscar idees entre els dibuixos.

FacebookTwitterLinkedInEmail